Γιατί να διατηρείται το σύστημα της ανάρτησης σε καλή κατάσταση;

Η έντονη ταλάντωση του αμαξώματος, ο ασταθής χειρισμός στις στροφές και η ασυνήθιστη συμπεριφορά πέδησης είναι όλα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στα αμορτισέρ σας. Η φθορά είναι κλιμακούμενη, επομένως δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί μια πτώση της απόδοσης.  
Αμορτισέρ Magnum
Κατά την καθημερινή οδήγηση, ο οδηγός συνηθίζει σε όλο και πιο μαλακά και αναποτελεσματικά αμορτισέρ. Επιπλέον, αυτό δε μπορεί να θεωρείται μειονέκτημα. Μια μαλακή ανάρτηση μπορεί να μοιάζει λίγο πιο άνετη, αλλά αυτό είναι εσφαλμένο. Στην πραγματικότητα, η φθορά των αμορτισέρ έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οδηγική ασφάλειακαι μπορεί να σας εμποδίσει από το να κάνετε ελιγμούς έκτακτης ανάγκης.
Θα μειώσει επίσης την άνεση του ταξιδιού σας. Το να “χοροπηδάτε” στο κάθισμα του αυτοκινήτου σας δεν είναι διασκεδαστικό. Αν το αυτοκίνητο συνεχίσει να κουνιέται μετά από πέρασμα από σαμαράκι, φρενάρει ανώμαλα ή γέρνει πολύ από τη μια μεριά στις στροφές, είναι η ώρα να ελέγξετε το σύστημα της ανάρτησής σας. Εξηγούμε γιατί η απόδοση του αμορτισέρ είναι τόσο σημαντική.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα αποδοτικά αμορτισέρ;

Τα αμορτισέρ που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα είναι πολύ σημαντικά για την ενεργητική ασφάλεια, δηλαδή την πρόληψη ατυχημάτων. Είναι υπεύθυνα για την σταθεροποίηση του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση και τη διασφάλιση σταθερής πίεσης και επαφής στο δρόμο. Χάρη στα αποτελεσματικά αμορτισέρ το αυτοκίνητο παραμένει σταθερό κατά την οδήγηση πάνω από ένα εγκάρσιο εμπόδιο, και ο τροχός δεν αναπηδά όταν χτυπά σε μια λακκούβα.
Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείται συνεχής επαφή των τροχών με το οδόστρωμα, καθώς τα ελαστικά είναι το μόνο σημείο επαφής μεταξύ του αυτοκινήτου και του δρόμου. Έτσι, αν ένας από τους τροχούς αποκολληθεί από την άσφαλτο ή αρχίσει να αναπηδά, το αυτοκίνητο θα έχανε το ένα τέταρτο της επιφάνειας επαφής του. Αν αυτό συμβεί σε μια στροφή, μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του οχήματος. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι ελλειπώς προστατευμένες μη αναρτώμενες μάζες παράγουν μεγάλες δονήσεις που γίνονται καθαρά αισθητοί στην καμπίνα των επιβατών.
Ένα εξίσου επικίνδυνο φαινόμενο είναι το πως συμπεριφέρεται μια φθαρμένη ανάρτηση αυτοκινήτου μετά από γλύστρημα. Ένα αυτοκίνητο με καλά αμορτισέρ παραμένει άκαμπτο και μπορεί να αποφύγει την ολίσθηση. Υπάρχει λόγος γι τον οποίο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για πλαγιολισθήσεις (drifting) έχουν χαμηλωμένες και σκληρότερες αναρτήσεις. Πως θα συμπεριφερθεί λοιπόν ένα αυτοκίνητο με φθαρμένα αμορτισέρ; Δυστυχώς, ένα τέτοιο όχημα έχει την τάση να κυλήσει. Χωρίς περιορισμούς από αμορτισέρ, τα ελατήρια της ανάρτησης λειτουργούν ως καταπέλτης, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να κυλά. Ένα παρόμοιο φαινόμενο μπορεί να συμβεί μετά από μια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης.
Αμορτισέρ Magnum

Πως επηρεάζουν τα φθαρμένα αμορτισέρ τν απόσταση φρεναρίσματος;

Αυτό δεν είναι το τέλος των κακών ειδήσεων για εκείνους που υποτιμούν την ανεπαρκή κατάσταση των αμορτισέρ. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ένα αυτοκίνητο με χαλασμένα ή ελλατωματικά αμορτισέρ έχει την τάση να “βουτά” κατά το φρενάρισμα και να σηκώνει το εμπρός μέρος κατά την επιτάχυνση. Αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει ιδιαίτερα την απόσταση φρεναρίσματος. Τα τρια πιο σημαντικά εξαρτήματα που ευθύνονται για τη μείωση της απόστασης ακινητοποίησης είναι τα φρένα, τα ελαστικά και τα αμορτισέρ.
Ενώ τα δύο πρώτα δεν αμφισβητούνται, το τελευταίο ξεχνιέται από πολλούς οδηγούς. Πως τα αμορτισέρ μειώνουν την απόδοση πέδησης; Ας ξεκινήσουμε με τους εμπρός τροχούς. Όταν πατάτε το πεντάλ του φρένου, το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου μετατοπίζεται εμπρός. Ωστόσο, οι εμπρός τροχοί δεν πιέζονται όσο σκληρά θα έπρεπε, έχοντας ως αποτέλεσμα μια δόνηση σαν κομπρεσέρ. Οι τροχοί αναπηδούν στην άσφαλτο και δε μπορούν να τα βάλουν με την τριβή μεταξύ ελαστικού και δρόμου. Οι πίσω τροχοί χάνουν επίσης το κράτημα τους επειδή η δύναμη του πίσω άξονα μειώνεται δραματικά. Ως αποτέλεσμα, όλη η ανάρτηση δε λειτουργεί σωστά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ηλεκτρονικά συστήματα που υποστηρίζουν τον οδηγό κατά την οδήγηση. Το ABS και το ESP χρησιμοποιούν σήματα που παράγονται από αιασθητήρες στους τροχούς. Ωστόσο, αν οι τροχοί δεν συμπεριφέρονται σωστά, ούτε το σύστημα ευστάθειας ούτε το ABS θα προσαρμόσουν την απόκριση. Επομένως συνιστάται να διατηρείτε τα αμορτισέρ σας σε καλή κατάσταση και να χρησιμοποιείτε δοκιμασμένους κατασκευαστές όπως η Magnum γιατί αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην απόσταση φρεναρίσματος από την κατάσταση των φρένων ή των ελαστικών.

Πως μετράται η αποτελεσματικότητα των αμορτισέρ και ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε το σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μια καλή ευκαιρία να το κάνετε αυτό είναι κατά τις εποχικές αλλαγές των ελαστικών.
Είναι εύκολο να ελέγξετε τη ζημιά που είναι ορατή με την πρώτη ματιά, όπως διαρροή λαδιού, διάβρωση εμβόλου ή ρωγμές στα εξαρτήματα του αμορτισέρ. Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγχετε για το αν παίζουν οι βάσεις των αμορτισέρ.
Η απόδοση των αμορτισέρ θα πρέπει να μετράται στον ετήσιο τεχνικό έλεγχο. Η δοκιμή απόδοσης των αμορτισέρ πραγματοποιείται σε ειδικό μηχάνημα δονήσεων, το οποίο μετρά την απόδοση της απόσβεσης. Το αποτέλεσμα δίνεται ως ποσοστό, αλλά ακόμα και νέα αμορτισέρ δεν επιτυγχάνουν 100% απόδοση. Αυτό οφείλεται στο σφάλμα μέτρησης στο οποίο υπόκειται το αποτέλεσμα. Η απόδοση των αμορτισέρ που λειτουργούν με ψηλού προφίλ ελαστικά, θα ειναι υψηλότερη στη δοκιμή από ότι σε ένα αυτοκίνητο με χαμηλού προφίλ ελαστικά. Θεωρείται ότι τα αμορτισέρ είναι αποδοτικά αν το αποτέλεσμά τους κυμαίνεται μεταξύ 40% και 80%.
Ωστόσο. το πιο σημαντικό για την εξέταση της κατάστασης των αμορτισέρ δεν είναι τόσο το μέγεθος των τροχών, αλλά η διαφορά μεταξύ των τροχών ενός άξονα. Η διαφορά στην απόδοση δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 20-30%. Έτσι εαν το αριστερό αμορτισέρ φτάσει το 30% και το δεξί στο 70% δε μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, παρά η αντικατάσταση και των δύο. Και τα δύο, διότι τα αμορτισέρ αντικαθίστανται πάντα σε ζευγάρι.
Αμορτισέρ Magnum

Αντικατάσταση αμορτισέρ αυτοκινήτου – τι χρειάζεται να θυμάστε

Εάν έχετε δεξιότητες μηχανικού, μπορείτε να αναλάβετε μόνοι σας την αντικατάσταση των αμορτισέρ. Προτείνουμε ωστόσο, να επισκεφθείτε ένα συνεργείο, επειδή κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να προκύψουν επιπλέον προβλήματα όπως σπασμένες ή σκουριασμένες βίδες. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα ελέγξει επίσης την κατάσταση και των άλλων εξαρτημάτων της ανάρτησης και θα αποτρέωει περαιτέρω προβλήματα. Είναι σημαντικό σε ένα καλό σέρβις αυτοκινήτου να χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας εργαλεία τα οποία δε θα κάνουν ζημιά στις βίδες στερέωσης.
Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή κατά την αντικατάσταση των αμορτισέρ είναι η εξαγωγή των φθαρμένων εξαρτημάτων από τα ελατήρια της ανάρτησης. Αυτό απαιτεί τη χρήση εξολκέων και ο ακατάλληλος χειρισμός των εργαλείων έχει ως κίνδυνο την εκτόξευση των ελατηρίων και των παξιμαδιών. Ένα επιπλέον επιχείρημα που ενθαρρύνει την αντικατάσταση των αμορτισέρ από το συνεργείο είναι το γεγονός ότι μετά από μια τέτοια διαδικασία είναι πάντα απαραίτητο να ρυθμιστεί η γεωμετρία της ανάρτησης.
Δείτε άλλα άρθρα