Ознаки зносу амортизаторів

Знос амортизаторів відбувається поступово, тому правильно оцінити їх стан досить непросто. Однак є декілька ознак зносу, які повинні викликати у вас підозру. Які найпоширеніші ознаки зносу амортизаторів? Коли прискорюється знос амортизаторів і чи можна перевірити стан амортизаторів у домашніх умовах?
Амортизатори виконують роль гасителів коливань у системі підвіски. Під час руху по нерівностях, вибоїнах або бездоріжжю колеса автомобіля підтримуються пружинними елементами. Наразі це переважно пружини, але для легких комерційних автомобілів компанія Magnum також пропонує пластинчасті ресори. Однак, хоча ресори ефективно прогинаються, коли колесо контактує з нерівною поверхнею, вони також схильні до сильної вібрації.
Цьому запобігає амортизатор, який забезпечує опір пружинам за допомогою системи мастила та клапанів.
Амортизатори Magnum

Ознаки зносу амортизатора

Найпростіший спосіб розпізнати ознаки несправності амортизатора – це проїхати через поперечні перешкоди, як-от залізничні колії, бордюри та «лежачі поліцейські». Повністю справний автомобіль долає ці перешкоди без проблем і швидко відновлює стабільність. Однак, якщо ефективність роботи амортизаторів недостатня, кузов автомобіля буде продовжувати розгойдуватися протягом тривалого часу. Це не тільки незручно, а й небезпечно. Нестабільний кузов поводиться непередбачувано під час маневрів, і легко втратити контроль над кермом.
З часом можуть виникнути проблеми з керованістю. Автомобіль з несправними амортизаторами розгойдується з боку в бік, наприклад, при проходженні поворотів або наїзді на нерівності. Характерний занос часто трапляється на автомагістралях на високих швидкостях. Це також небезпечно при виїзді з лісу або при обгоні вантажівок. Раптовий порив вітру може легко дестабілізувати автомобіль, в якому амортизатори непідресорені.
Амортизатори Magnum

До інших ознак зносу амортизаторів відносяться:

  • Збільшений гальмівний шлях – менший тиск коліс на дорогу послаблює зчеплення шин з дорогою.
  • Нерівномірний знос шин – характерною ознакою несправного амортизатора є нерівномірний знос шин. Поверхня шини має нерівності та шорсткості. Цей вплив більш помітний на передніх колесах.
  • Часте і невідповідне спрацьовування системи ABS – неправильний тиск коліс на дорогу ускладнює правильну реакцію системи.
  • «Пірнання» передньої частини автомобіля при різкому гальмуванні – різкий зсув центру ваги вперед викликає ривок кузова.
  • «Присідання» задньої частини автомобіля в момент старту і динамічного прискорення, коли сильно піднімається капот і опускається назад після прискорення – одні з найпоширеніших ознак несправних амортизаторів.
  • Часті удари підвіски – недостатнє демпфірування підвіски може призвести до так званих ударів, тобто ударів рульової тяги об гумовий відбійник.
  • Ривки кузова при різкій зміні напрямку руху – при виконанні різкого маневру пружини швидко віддають енергію і дестабілізують автомобіль. В екстремальних випадках колеса можуть відірватися від дорожнього покриття.
  • Підстрибування сидінь і спинок сидінь – якщо тіла водія і пасажирів підстрибують при проїзді поперечних нерівностей, означає, що амортизатори не працюють належним чином.
  • Збільшена недостатня або надмірна поворотність – автомобіль з несправними амортизаторами має тенденцію до заносу вперед з лінії руху. У деяких випадках на задній осі виникає надмірна поворотність, або пробуксовування коліс.
  • Деренчання з підвіски – несправні кріплення амортизаторів можуть спричиняти неприємні деренчливі звуки на нерівній дорозі.
  • Запізніла реакція на рульове управління – автомобіль з несправними амортизаторами їде зі значним опором і кузов не встигає за колесами.

Як перевірити стан амортизаторів?

Найкраще перевіряти роботу амортизаторів в хорошому автосервісі або на станції діагностики. Це є складовою частиною кожного періодичного технічного огляду. Використовується спеціальна машина, яка викликає вібрацію колес і перевіряє ефективність демпфірування. Результати не завжди переконливі, оскільки на них впливає профіль шин. Шини з вищою бічною поверхнею демонструють кращі результати при перевірці амортизаторів, ніж шини з низьким профілем. Ефективність амортизаторів, які функціонують належним чином, становить від 40 до 80%. Деякі механіки рекомендують замінювати їх при 50% ефективності. Варто зазначити, якщо навіть щойно розпаковані амортизатори не дадуть 100% ефективності при перевірці – такий результат свідчить про погане калібрування приладу.
Чи існують методи самостійної перевірки стану амортизаторів? Найпростіший спосіб – щільно натиснути на кузов трохи вище колеса. Після цього кузов повинен зробити максимум 1-2 коливання і швидко стабілізувати своє положення. Це супроводжується характерним шипінням амортизатора з правильним демпфіруванням. Якщо кузов продовжує розгойдуватися занадто довго, амортизатори слід замінити. Ви також можете самостійно діагностувати пошкодження, видимі неозброєним оком: корозію, погнутий поршневий шток, витік масла або пошкодження метало-гумового кріплення.

Чи є способи, як продовжити строк служби амортизаторів?

Ще один спосіб для того, щоб рідше замінювати амортизатори, – це спокійна їзда. Відсутність різких маневрів, різкого гальмування і водіння ривками також впливає на стан підвіски. Крім того, під час повільної їзди легше помітити вибоїну та об’їхати її. Наїзд на вибоїну, на жаль, є поширеною причиною пошкодження амортизаторів, особливо якщо при цьому амортизатор ударяє обмежувач. Через раптовий високий тиск поршневий шток може дати течу, і масло може витекти.
Амортизатори є витратними деталями, тому вони природно зношуються під час їзди і потребують регулярної заміни. Існує декілька способів продовжити термін служби амортизаторів. Найкращий спосіб – уникати нерівних доріг, бордюрів, колій та інших перешкод, які спричиняють знос амортизаторів.
Амортизатори Magnum

Через скільки кілометрів пробігу потрібно замінювати амортизатори?

Термін служби амортизатора залежить від багатьох факторів, включаючи стиль водіння, якість доріг і масу автомобіля. Вважається, однак, що класичні масляні амортизатори повинні прослужити близько 70–80 тис. км. Повітряно-масляні амортизатори мають дещо менший термін служби, оскільки їхня конструкція є більш слабкою. Натомість вони мають дуже швидку реакцію, що дуже важливо, особливо при їзді на високих швидкостях.
Майте на увазі, що завжди слід замінювати обидва амортизатори. Навіть якщо тільки один із них протікає або пошкоджений, інший також підлягає заміні. Це пов’язано з тим, що різниця в силі демпфірування між двома амортизаторами на одній осі не повинна перевищувати приблизно 20%. Таке відхилення від норми призведе до того, що автомобіль втратить стійкість і зчеплення обох коліс з дорогою буде неоднаковим.
Не затягуйте із заміною амортизаторів, особливо якщо ви помітили сліди масла, тріщини або розвинену корозію. Може виявитися, що поршневий шток вільно рухається в циліндрі і ніяк не амортизує пружини. Заміну амортизаторів варто довірити перевіреному автосервісу, який не тільки зробить це якісно, а й налаштує правильну геометрію підвіски. Якщо механік пропустить цей крок і не відрегулює розвал-сходження коліс, автомобіль продовжить їздити нерівно.
Переглянути інші статті